onsdag 6 februari 2008

Rädslan för att misslyckas

Ett stort hinder för många människor är rädsla. Man är rädd för att misslyckas. Man ser problemen istället för möjligheterna. Sanningen är den att det alltid finns två val för oss, antingen se möjligheten eller se problemet. Det är lite som med en straffskytt i till exempel innebandy, om den straffskytten ser målvakten som något stort och jobbigt hinder som bara är i vägen kommer troligen straffskytten att missa. Om straffskytten däremot ser målet och luckorna kommer det troligtvis att bli mål. Straffskytten kanske till och med ser målvakten som en liten rolig utmaning som bara ska bli ett rent nöje att passera. Detta är något som vi måste tillämpa på fler områden i våra liv, inte minst i vår ekonomi. Se möjligheterna!

Många gånger är vi så rädda för att misslyckas att vi inte får någonting gjort, och därmed begår vi vårat största misstag.

Det som är lite intressant är att vi många gånger har en större rädsla när vi ska göra en investering än om vi bara ska köpa något annat, till exempel en tv. Jag vet faktiskt inte vad det beror på, kanske för att många investeringar vi gör inte är lika synligt och praktiskt som en tv. Kanske är vi människor skapade så att vi gärna vill kunna se och ta på saker och ting.

Jag fick en gång lära mig att tro och rädsla talar samma språk. Med andra ord är det som jag nämnde tidigare att man måste välja vad man lyssnar på. Tron säger att det går bra, att det är en lyckad investering, rädslan att det är en dålig. Visst ska man vara medveten om risken, jag menar inte att man ska gå på i någon slags dumhet, men man måste våga se möjligheterna och tro att straffen man ska lägga kommer att gå in.

2 kommentarer:

Thomas sa...

Någon speciell du tänker på? (CL/Challe) ;). Din blog växer dag för dag. Trevlig natt läsning detta.

Marcus sa...

thomas:
Nej, ingen speciell faktiskt. Vet bara själv hur man kan vara/varit. Många idéer och drömmar, men samtidigt en rädsla för att misslyckas så det inte blir något gjort.