fredag 30 maj 2008

Välj rätt spiral

Efter att ha sett ett antal avsnitt av Lyxfällan kan man konstatera att orsaken till varför många hamnat i ekonomisk knipa ofta är densamma. Det börjar med att personen i fråga tar ett lån eller utnyttjar sitt kreditkort. Sedan när lånen ska betalas räcker inte pengarna och ett nytt lån tas för att klara det första. Nästkommande månad saknas ännu mer pengar och nya lån måste tas. Så här håller det sedan på månad efter månad. Det blir med andra ord en negativ spiral.

Denna bild har jag lånat från pinhead

Jag lyssnade för en tid sedan på en föreläsning av Charlie Söderberg som är progamledare för just Lyxfällan. Han sa då något i stil med "lika lätt som det är att bli fattig, är det att bli rik". Nu tror jag att han var väl medveten själv om vilken generalisering han gjorde, men sanningen är den att istället för att hamna i en negativ spiral där dina pengar äts upp av räntor på skulder kan du hamna i en positiv spiral där dina pengar växer tack vare räntan.

Skillnaden mellan fattiga och rika är i stor utsträckning att fattiga lägger sina pengar på skulder medan rika på tillgångar. Med andra ord kan man säga att den gamla klyschan stämmer, "låt pengarna jobba för dig".

Sammanfattningsvis vill jag bara skicka med er:
  • Lös inga lån med andra lån (visst, om du lägger om lånen och får en bättre ränta kan det vara okej)
  • Akta dig för allt vad avbetalning, kredit, "köp nu och betala imorgon" osv. heter
  • Finn en investeringsform som passar dig och som du tror på
  • Åk med i den positiva spiralen
Förresten, om du känner för att titta på Lyxfällan så kan du se alla avsnitt från samtliga säsonger här.

2 kommentarer:

Anonym sa...

hej!
kika lite på dave ramses råd här:
http://www.youtube.com/watch?v=b--HwXE3064

klippet ligger även på min blogg och inlägget med klippet heter "dave ramsey"

Marcus sa...

ekonomitips:
Hej!
Tack för tipset! Det var ett bra klipp. Det han säger om att ge varje krona ett namn tror jag är otroligt viktigt om man vill någonstans med sin ekonomi.