lördag 31 maj 2008

Bort med småskulderna?

Läste nyligen på di.se att betalningsanmärkningar under 2500 kr i framtiden inte kommer att redovisas till kreditgivare. Rent spontant tycker jag att detta verkar som ett dålig förslag då det känns som att fler som inte kan hantera sin ekonomi lättare kan få lån och därmed sätta sig själv i ännu större problem. Det blir med andra ord lättare att hamna i den negativa spiralen som jag skrev om i mitt förra inlägg. Sedan tycker jag att kreditgivaren har rätt till att veta om personen som ansöker om ett lån eller en kredit är skötsam och kommer att betala igen pengarna. I artikeln kan man även läsa att hälften av de personer som fått en betalningsanmärkning i kronofogdens register får en till inom tolv månader. Även detta tycker jag pekar på att även betalningsanmärkningar under 2500 kr ska redovisas till kreditgivare.

Hur som helst, detta är bara mina spontana tankar kring detta. Jag kan ha fel, vad tycker ni?

Länk till artikeln: di.se - Småskulder tas bort ur register

fredag 30 maj 2008

Välj rätt spiral

Efter att ha sett ett antal avsnitt av Lyxfällan kan man konstatera att orsaken till varför många hamnat i ekonomisk knipa ofta är densamma. Det börjar med att personen i fråga tar ett lån eller utnyttjar sitt kreditkort. Sedan när lånen ska betalas räcker inte pengarna och ett nytt lån tas för att klara det första. Nästkommande månad saknas ännu mer pengar och nya lån måste tas. Så här håller det sedan på månad efter månad. Det blir med andra ord en negativ spiral.

Denna bild har jag lånat från pinhead

Jag lyssnade för en tid sedan på en föreläsning av Charlie Söderberg som är progamledare för just Lyxfällan. Han sa då något i stil med "lika lätt som det är att bli fattig, är det att bli rik". Nu tror jag att han var väl medveten själv om vilken generalisering han gjorde, men sanningen är den att istället för att hamna i en negativ spiral där dina pengar äts upp av räntor på skulder kan du hamna i en positiv spiral där dina pengar växer tack vare räntan.

Skillnaden mellan fattiga och rika är i stor utsträckning att fattiga lägger sina pengar på skulder medan rika på tillgångar. Med andra ord kan man säga att den gamla klyschan stämmer, "låt pengarna jobba för dig".

Sammanfattningsvis vill jag bara skicka med er:
  • Lös inga lån med andra lån (visst, om du lägger om lånen och får en bättre ränta kan det vara okej)
  • Akta dig för allt vad avbetalning, kredit, "köp nu och betala imorgon" osv. heter
  • Finn en investeringsform som passar dig och som du tror på
  • Åk med i den positiva spiralen
Förresten, om du känner för att titta på Lyxfällan så kan du se alla avsnitt från samtliga säsonger här.

tisdag 27 maj 2008

Ny fråga

Nu äntligen har det fungerat för mig att lägga in en ny fråga. Denna gången handlar det om hur mycket pengar ditt hushåll lägger på mat per person och månad. Jag har för mig att jag hört att matpriserna aldrig ökat så mycket som de gör just nu och jag tänkte därmed att det kunde vara intressant med en liten undersökning hur mycket pengar människor lägger på mat.

måndag 26 maj 2008

Tillbaka

Nu är jag tillbaka från Tjeckien. Har faktiskt hunnit varit hemma ett par dagar, men inte skrivit något förrän nu. Det var en intressant resa på många sätt.

Tjeckien är ett land som börjat utvecklas och röra sig framåt efter att ha varit hårt hållet under kommunismen. Pratade med en del människor som berättade hur det var att leva under kommunismtiden. Jag hade aldrig förstått, och kommer nog aldrig att göra det, hur hårt hållna människorna var av regeringen. Till exempel bestämde regeringen menyerna på restaurangerna, och inte bara det, de bestämde även recepten så det skulle vara lika överallt. Fick flera exempel på hur regeringen styrde allt och tog kreativiteten och initiativen från människorna.

Jag tror att människan bland annat har fått kreativitet och initiativförmåga nerlagd i sig. Sedan kan jag inte förstå varför det fortfarande finns människor som vill ha ett kommunistiskt styre när historien gång på gång visat att det är en ideologi som inte fungerar i praktiken.

På tal om något helt annat så hörde jag just på nyheterna att det börjar vara hög tid för att boka julbord på de populära ställena nu...

torsdag 15 maj 2008

Tjeckien nästa

Jag åker till Tjeckien ikväll med Sport For Life. Jag blir borta i ungefär en vecka och därför blir det inget nytt inlägg på ett tag.

onsdag 14 maj 2008

Problem och dyrare mat

Har hela morgonen försökt lägga in en ny månadens fråga, men det verkar inte vilja fungera som jag vill idag. Istället skriver jag några korta rader om matpriser, som även den nya frågan kommer att handla om.

Man kunde på di.se läsa för någon dag sen om hur mycket matpriserna ökat. Framför allt är det spannmålsprodukter och mejeriprodukter som ökat i pris. Dock ökar priset på uppfödningen av grisar och kycklingar på grund av det ökade spannmålspriset vilket medför ökade priser på gris och kyckling för oss konsumenter.

Personligen har jag inte tänkt så mycket på de ökade priserna. Oftast så storhandlar jag och då är det svårt att märka om en viss produkt ökat i pris. Det enda jag tänkt på är att margarinpaketet var någon krona dyrare när jag var och handlade.

Jag har skrivit ett antal gånger om hur man kan förbättra sin matbudget, länkar ut till dem i slutet av inlägget.

Länk till artikeln på di.se - Så mycket har matpriserna ökat

Blogginlägg om hur man förbättrar sin matbudget:
Veckans spartips. Nummer 9 (egentligen förra veckans)
Gårdagens storhandling
Veckans spartips. Nummer 3

måndag 12 maj 2008

Månadens fråga avslutad

För några dagar sedan blev månadens fråga avslutad. Frågan var "har du och/eller kommer du att fuska med deklarationen?". 48 personer svarade på frågan och 93 % (45 st) svarade nej på frågan och 7 % (3 st) svarade ja.

Jag trodde faktiskt när jag ställde frågan att det var fler som skulle svara ja på frågan. Dock är jag glad att jag hade fel då jag anser att man ska vara ärlig. Tror att det ligger något i devisen "ärlighet varar längst".

Själv svarar jag, som du kanske förstått, nej på frågan. Vill man tjäna/spara pengar finns det en mängd bättre alternativ.

Deklarationen för mig blev i år ingen krångligare historia, men det slutade att jag blev tvungen att betala 1015 kr. Jag tröstade mig med att tänka att jag inte betalat för mycket skatt under året och att jag hunnit få ränta på de pengar jag nu blev tvungen att betala in. Jag vet att det är lite larvigt att tänka så, men det känns otroligt mycket bättre.

Om några dagar kommer en ny fråga så håll ögonen öppna!

onsdag 7 maj 2008

Budgetera din tid

"Tid är allt du har" hörde jag en gång en psykoterapeut säga. Detta är något man inte tänker på allt för ofta. Kanske gör man inte det för att det kan vara en skrämmande tanke. Tid är allt vi har och vi får aldrig tillbaka den. Det är därför tid är bland det finaste man kan ge en annan människa. Eftersom tid är det enda vi har och många gånger känns det som vi har allt för lite tid, så är det viktigt att man gör det bästa man kan av den. Ett steg till att använda sin tid bättre är att göra en tidsbudget.

Med tidsbudget menar jag att man gör en lista eller liknande med vad man vill få gjort. Sedan får man välja på vilken nivå man vill göra denna lista. Vissa kanske behöver en detaljerad lista med tider när det och det ska göras medan andra klarar sig med en post it-lapp.

Nu kan detta kännas som ett väldigt inramat och tråkigt liv, men detta kan göra att livet blir mindre inramat och mindre tråkigt. Jag kan för egen del säga att jag inte är särskilt bra på att lägga upp min tid. Många gånger kan det nästan kännas precis som Gyllene Tider sjunger: "äta, jobba, sova, dö". De flesta gånger när det känns så för mig är när jag inte får någonting gjort när jag kommit hem från jobbet trots att jag har massor att göra. Har jag då gjort en lista på vad som behöver göras blir det i mycket större utsträckning gjort och jag mår mycket bättre.

Nu finns det människor som får saker gjorda utan att skriva någon lista och det är människor jag ser upp till! Men som sagt, kom ihåg att tid är allt du har och du får den aldrig tillbaka.

tisdag 6 maj 2008

Det ska vara roligt

Gång på gång hör jag från vissa av mina arbetskamrater att ekonomi mest känns som något betungande och trist. "Pengarna bara försvinner" och liknande kommentarer är rätt vanliga. Många gånger känns det som att det är raka motsatsen till vad jag tycker och känner. Jag tycker att det är roligt med ekonomi och att pengarna inte bara försvinner. Varför är det så för mig och inte för alla mina arbetskamrater? Lönen är ju i princip densamma.

En anledning är, som jag skrivit om ett antal gånger tidigare, ekonomisk apati. Många ser inte vilka möjligheter de har, utan de ser bara en enda stor rundgång av pengarna. Lönen kommer, räkningarna betalas, resten försvinner, lönen kommer, räkningarna betalas osv. Med andra ord kan man säga att man sitter fast i det så kallade "ekorrhjulet". Istället för att försöka ta sig ur hjulet så springer man på. Inte särskilt roligt i längden.

Nu lever också jag i ekorrhjulet, men jag har tänkt att ta mig ur hjulet och ha roligt på resan dit. Det jag har gjort är att engagera mig mer i min ekonomi. Jag har strukturerat upp mitt sparande och satt upp vissa mål. Sedan kan jag varje månad följa och se hur mitt sparande växer och utvecklar sig. Jag måste säga att det är en rolig och inspirerande läsning när man ser att ens sparande växer.

Något annat som gör ekonomin roligare för mig är en del vänner som delar samma intresse som jag har. Med dem kan jag dela tankar och idéer. Som med så mycket annat är det bra att ha människor runt omkring sig som man kan bolla tankar med.

Sedan finner man otroligt mycket inspiration i alla ekonomibloggar. Dessa gör att man tycker att ekonomi blir roligare.

Om du inte förstått vad jag vill få fram med detta inlägg så är det att ekonomi ska vara roligt och inte något tråkigt. Gå in på rakna.net och se vilka möjligheter som finns för dig och din ekonomi på en gång!

lördag 3 maj 2008

Fem dagar kvar...

Nu är det bara fem dagar kvar av månadens fråga. Se till att svara på frågan om du har och/eller kommer att fuska med deklarationen om du inte redan svarat. Frågan hittar du i menyn till höger.

fredag 2 maj 2008

Var tar alla pengar vägen?

Jag har många gånger funderat på att börja föra kassabok. Skriva upp varenda köp och betalning jag gör för att sedan se vad jag lägger mina pengar på. Igår när jag sett på Lyxfällan blev jag verkligen inspirerad att testa på att föra kassabok, iallafall för en månad. Tjejen som var med i gårdagens program hade ingen koll på sin ekonomi. Hon hade 600 000 kr i skulder och hon visste inte vad hon lagt de pengarna på. Hon fick bland annat i uppgift att börja föra kassabok, just för att få en större inblick i hennes ekonomi.

Nu kan jag inte påstå att jag har dålig koll på var mina pengar tar vägen, men jag tror ändå det kan vara intressant att se hur mycket pengar jag lägger på vissa saker. Kanske hittar jag en onödigt stor post som jag kan minska på.

Från och med idag kommer jag alltså att föra kassabok. Om ungefär en månad presenterar jag sen en sammanställning över vad jag lägger mina pengar på.

Är det någon av er som har erfarenhet av att föra kassabok?