torsdag 28 augusti 2008

En rökfri arbetsplats

Företaget jag jobbar åt bestämde sig för en tid sedan att min arbetsplats ska bli en rökfri arbetsplats. Detta ska man ordna genom att ta bort de rökrutor som finns och förbjuda rökning innanför "grindarna". Man kommer även att erbjuda (självklart kostnadsfria) rökavvänjningskurser för rökare. Jag som icke rökare tycker att detta är ett bra förslag och jag hoppas verkligen, för deras (rökarnas) egen skull, att de går på avvänjningskursen.

Företaget har tagit fram lite fakta om rökning som jag tänkte dela med mig av här i bloggen:

  • Närmare 7000 dödsfall per år kan hänföras till rökning
    • varav minst 500 dör av passiv rökning
  • Detta motsvarar cirka 90000 förlorade levnadsår eller 12000 arbetsår
  • 1200 personer förtidspensioneras pga skadeeffekterna av rökningen
    • vilket motsvarar 4500 förlorade arbetsår
  • En rökare förlorar i genomsnitt 10 år av sin levnadstid
  • Rökningen kostar det svenska samhället minst 26 miljarder per år (kostnaderna för de medicinska skadeverkningarna av passiv rökning är inte inkluderade)
  • Produktionsbortfallet står för mer än 90 % av kostnaderna, där tillfällig sjukfrånvaro utgör den största kostnadsposten
Många klagar på att skatten på cigaretter är så hög vilket medför ett högre pris. Jag tycker inte att det är konstigt att skatten är hög på cigaretter då jag sett vilken kostnad det är för samhället. Tänk om skolan, äldreomsorgen, vården eller något annat viktigt fick 26 miljarder till att röra sig med.

Har även lite information vad rökning innebär för arbetsgivare:
  • En rökare har i genomsnitt ett extra besök i öppenvården och 0,8 dagar mer i slutenvård per år än en icke rökare
  • En rökare har i genomsnitt åtta fler sjukdagar om året än personer som aldrig har rökt
  • En före detta rökare beräknas ha tre extra sjukdagar
  • En rökare kostar 830000 kronor mer under sin livstid än den som inte rökare
  • Arbetsgivarens merkostnad för en rökare är cirka 31000 kr per år (pauser, sjukdagar)
Med denna information i ryggen förstår man varför företaget vill ha en rökfri arbetsplats. Jag hoppas verkligen fler arbetsgivare börja sträva efter rökfria arbetsplatser. Att erbjuda sina rökande anställda avvänjningskurser kan initialt vara en kostnad, men i långa loppet kommer det att vara en lönsam affär. Får man fyra anställda att sluta röka sparar man ungefär 100000 kr per år, vilket är rätt mycket pengar. Även för ett företag.

onsdag 27 augusti 2008

Ursäkta

Måste be om ursäkt att det inte kommit något nytt inlägg på ett tag. Har haft lite fullt upp på sistone och har därför prioriterat bort bloggen. Jag återkommer förhoppningsvis imorgon med ett inlägg!

Hoppas att ni alla har det bra!

måndag 18 augusti 2008

Löpning och ekonomi

En del av er som följer min blogg vet att jag tränar inför Stockholm Marathon 2009. När jag senast var ute och tränade kom jag att tänka på likheterna mellan att bygga en stabil ekonomi och att träna för att klara av ett långdistanslopp.

För det första krävs långsiktighet och planering. Du kan inte bara säga att "imorgon ska jag springa ett långdistanslopp" om du inte tränat innan. Däremot kan du börja planera för att klara av en "mara" om ett år. På samma sätt måste man ha en långsiktig strategi för sin ekonomi.

När du sedan börjat springa de 42195 meterna är det viktigt att hitta den kortaste och rakaste vägen. Vad menas nu med det? Jo, spring innerkurvor och skär dem så mycket som du bara kan. Spring så lite onödiga metrar som det bara går. I ekonomin gäller det att ta innerkurvorna också. Det finns mycket som man kan klara för en billigare peng. Till exempel kan man istället för att köpa lunch varje dag på jobbet ta med en matlåda. Istället för att ta bilen tar man cykeln etc.

Sedan kan det pendla väldigt mycket. Ibland är det jobbigt, medan det bara dagen efter kan gå väldigt lätt. Det gäller de gånger träningen och ekonomin känns betungande gäller det att man har målet klart för sig. Med en tydlig målsättning blir oftast resan dit enklare, även om det innebär en hel del hårt jobb. Har du ingen målsättning så se till att skaffa en!

Försök att skaffa kunskap. Jag läser allt möjligt om löpning. Jag kollar på nätet, tidningar, böcker. Allt för att jag ska veta hur jag ska förbereda mig på bästa sätt. Jag behöver inte göra det, men ofta underlättar det när man vet hur man tränar bäst. För att spara pengar behöver man inte heller egentligen någon kunskap, men det är helt klart en fördel att ha kunskap om olika sparformer och annat som rör ens ekonomi.

De gånger när träningen känns tung och meningslös är det bra att ha människor runt omkring sig som kan sporra och peppa. Det är bra och nyttigt att ha någon att dela sina erfarenheter med och att ha någon som kan kräma ut det lilla extra ur en som ibland behövs. Inom ekonomin är det också skönt att ha någon som man kan prata med och bli peppad av. Det mesta i livet går lättare när man har någons stöd i det man gör.

Avslutningsvis är det viktigt, oavsett vad det gäller, att man har sin glädje i det man gör.

onsdag 13 augusti 2008

Ny lägenhet

Igår var jag och frugan och tittade på en lägenhet som kommer att bli vårat hem i slutet på oktober. Det är så att vi köpt en lägenhet som håller på att byggas och igår var första gången som vi fick komma in och titta på hur den såg ut. Det var en härlig känsla att få kliva in i den och se sig omkring. Jag kände mig faktiskt som hemma när jag stod där, vilket förhoppningsvis betyder att jag kommer att trivas där när det blir dags att flytta in.

Den ekonomiska situationen kommer att ändras något nu när köper lägenheten och därmed behöver låna pengar. Vårat sparande kommer att minska då vi kommer amortera rätt mycket på lånet då vi båda är förespråkare av att leva skuldfritt. Du kan läsa mer om mina tankar angående skuldfrihet här. Vi har inte kommit fram till ännu hur mycket vi ska amortera och hur mycket vi ska spara och den procentuella skillnaden däremellan. Kommer troligtvis att redovisa detta när det är bestämt.

Avslutar dagens inlägg med två bilder rörande lägenheten.

Planlösningen


Köket som saknar spis just nu

tisdag 12 augusti 2008

Hej vardag

Nu är min semester över och jag har hunnit jobba två dagar. Inledningen har dock varit väldigt soft vilket varit skönt. Nu ska mitt bloggande bli lite mer frekvent då jag tycker att det är lättare att blogga när man lever med vardagar som innehåller lite mer fasta rutiner.

I söndags när klockan tickat mot kvällstimmarna bestämde sig jag och min fru för att istället sucka över att behöva gå upp och jobba dagen efter så firade vi det. Vi käkade godis och glass och gladde oss över att vi båda har ett jobb att gå till. Nu kan ju det verka en aningens befängt att göra som vi gjorde, men jag tror många gånger att vi behöver ändra på vår inställning till saker och ting. Istället för att se det negativa får man försöka se det positiva. Sedan är det ju trevligare, enligt mig, att äta godis och glass för att man firar något istället för att tröstäta för att man tycker synd om sig själv (trots att det inte är det).

måndag 4 augusti 2008

Utnyttja korten

"Jag trodde aldrig att jag skulle använda plastkort" sa en lärare som jag hade tidigare till mig och min övriga klass. Sedan visade han upp innehållet i sin plånbok. Den bestod till större delen av bonuskort på diverse ställen. Nu kommer jag inte ihåg varför han sa och gjorde det han gjorde, men det har ändå etsat sig fast i mitt minne.

Min plånbok börjar likna min lärares plånbok mer och mer. Jag gillar bonuskort i dess olika former och jag har tidigare skrivit ett inlägg om det här. Nu vill jag tipsa om ett sätt hur man kan få dubbel bonus när man handlar mat. Jag har ett ICA-kort och ett Coop MedMera Visa. Sedan när jag handlar på ICA drar jag först mitt ICA-kort och sedan betalar jag med Coop-kortet. Det är nämligen så att ICA-kortet ger 1 % i återbäring på allt jag handlar på ICA (och även på Statoil) och Coop MedMera Visa ger 1 % i återbäring på allt man handlar överallt. Vilket betyder att man alltid ska använda det kortet oavsett var och vad man handlar.

Vad kostar det då? ICA-kortet kostar ingenting medan Coop-kortet kostar 95 kr/år. Det innebär att du måste handla för minst 9500 kr/år för att Coop-kortet inte ska bli en förlustaffär, men jag tror det är få personer som handlar för mindre än denna summa varje år. Tänk bara på hur mycket pengar du lägger på mat. För att skaffa Coop MedMera Visa måste du ha ett Med Mera-kort. Detta kostar 100 kr att skaffa. Detta är pengar du får tillbaka om du sedan inte vill ha kvar ditt medlemskap.

Vad är då nackdelen och risken? Coop-kortet kan användas som kreditkort vilket kan, som alla kort med kredit, vara en fara för de som inte kan använda det på ett sunt sätt. Man behöver faktiskt inte alls använda sig utav krediten utan man kan sätta in pengar i förväg och då även få ränta på insatta pengar (4% upp till 50000 kr).

Passa på att ansöka om ett Coop MedMera Visa före 31/8 så bjuder de på första årsavgiften (gäller även på extrakort om du ansöker om detta) och 3000 poäng (vilket ger 30 kr).

Här ansöker du om korten:
Ica-kortet ansöker du i en ICA-butik. Hitta närmaste butik här.
Fyll i och skriv ut ansökan till Coop MedMera Visa här (kom ihåg att du måste vara MedMera-medlem först, följ instruktionerna på sidan).