tisdag 29 april 2008

Rörliga kostnader

Jag skrev för några dagar sedan om fasta kostnader och tänkte att det kunde vara bra att jag skrev lite om rörliga kostnader.

Rörliga kostnader är en kostnad som varierar beroende på hur mycket man använder sig utav en viss produkt. Det kan handla om el, vatten, kläder etc. För att minska på sina rörliga kostnader handlar det helt enkelt om att använda till exempel mindre el. Nu kan man kanske inte sluta använda vissa saker helt, men jag tror att man kan använda det på ett smartare sätt. Man behöver till exempel inte låta datorn stå på när man inte använder den och så vidare. Man behöver inte heller låta elektriska produkter stå i stand by-läge. Läs mer om det här.

En stor rörlig kostnad för mig det är min bil. Igår var jag och tankade bilen och det gick loss på nästan 700 kr. Jag köpte även nya sommardäck som kostade totalt 2600 kr. När jag sedan skulle byta till sommardäcken idag råkade jag dra av en utav pinnbultarna. Nu måste bilen in på reparation för cirka 800 kr. Argumenten för att jag borde fixa upp min cykel och börja cykla till jobbet ökar för varje dag. Jag skulle spara uppemot 500 kr varje månad i bara bensinkostnad om jag valde cykeln istället för bilen. Räknar man även med övrigt slitage skulle jag spara ännu mer. På köpet skulle jag även få lite extra motion.

Vilken rörlig kostnad skulle du kunna minska på?

onsdag 23 april 2008

Rapport från fondmästerskapen

Kom på att det var ett tag sen jag rapporterade från fondmästerskapen. Har väl inte varit den mest aktive i mästerskapet, men jag har ändå vänt upp och ligger nu på plus. Fördelningen i min portfölj nu ut så här:

Aktie-Ansvar Avkastningsfond 24,95 %
Cicero Avkastningsfond 24,97 %
JPMorgan Funds - JF Taiwan Fund A Acc $ 19,84 %
ODIN Offshore NOK 30,24 %

Totalt har min portfölj ökat med 2,47 % sedan starten och jag ligger nu på plats 15730. Ledaren har ökat med 22,05 % sedan starten.

Jag funderar på att köra på lite aggressivare. Jag har inget att förlora så det känns lika bra att bara gasa nu. Bära eller brista!

tisdag 22 april 2008

Fasta kostnader

En vän till mig lyssnade för någon dag sedan på Mix Megapol. Charlie Söderberg var gäst i programmet och han hade pratat ekonomi och då bland annat spartips. Hans absolut bästa spartips var att ha så lite fasta kostnader som möjligt.

Med fasta kostnader menas återkommande utgifter som inte är beroende på hur mycket man använder den produkt man betalar för, som till exempel hyra. Just hyran är i mitt fall den största fasta kostnaden. För tillfället kommer jag inte att göra något åt den eftersom jag väntar på att lägenheten jag köpt ska bli färdigbyggd så jag får flytta in där. När jag sedan flyttat kommer min kostnad på sikt att sjunka, dock kommer det vara en stor del av de fasta kostnaderna.

Charlie Söderberg berättade att han inte betalade någon hyra. Han bor i en lägenhet i en fastighet som han själv äger. Han finansierar sitt boende genom hyresintäkterna från de hyresgäster som han har. Detta är ett väldigt smart sätt att sänka sin boendekostnad. Kanske har man ett rum över (gärna med egen ingång) som man kan hyra ut.

En fast kostnad jag kommer att ta bort helt är mitt xbox live-konto. Jag utnyttjar inte den tjänsten lika mycket nu som jag gjorde tidigare och kan då lika gärna säga upp abonnemanget. Vill jag någon gång spela online jag kan betala för bara en månad eller liknande.

Jag ska senare göra en lista över de fasta kostnaderna som jag har och se om det är någon kostnad jag kan minska på. Sedan tänker jag var tredje månad kolla av den listan om det finns någon ny möjlighet att minska på någon kostnad. På detta sätt kommer jag få en ännu större koll på min ekonomi.

måndag 21 april 2008

SM-guld och försovning

Som ni kanske märkt har det inte kommit in något nytt inlägg här på ett par dagar. Detta beror på att jag varit nere i Stockholm tillsammans med mitt kära IKSU och plockat hem sm-guldet i innebandy. Vid sådana här tillfällen önskar jag att jag hade en sportblogg där man verkligen fick skriva av sig allt man känner just nu. Befinner mig i något slags glädjerus.

Detta glädjerus gjorde att jag försov mig idag. Min vän och kollega som jag samåker med till jobbet ringde mig 05:23 och undrade om jag fortfarande besökte John Blund. Jag skulle plocka upp honom 05:15. Jag flög upp ur sängen, tog på mig linserna, klädde mig, bredde en macka, plockade ut en matlåda ur kylen innan jag rusade ut. Kom till jobbet med en minut till godo!

Denna dag har jag alltså skrivit historia. Jag (plus några vänner och min syster) kan inte komma ihåg att jag försovit mig någon gång. Visst har det varit nära någon gång, men det har aldrig gått så långt som idag. Nu hann jag dock till jobbet ändå så det var ingen fara på taket.

Imorgon kommer ett mer "ekonomiskt" inlägg av mig, jag lovar. Tills dess kan ni läsa dessa fantastiska artiklar:

Innebandymagazinet - SM-guld till IKSU

DN - Iksu svenska mästare i innebandy
VF - Bildspel från IKSUs guldfest
VK - Makalös vändning - sen ägde IKSU hela natten
Innebandynytt - IKSU tog hem guldet

torsdag 17 april 2008

Inför privatekonomi i skolan

Allt fler unga människor har problem med sin ekonomi och skuldsätter sig. Antalet unga som inte kan betala sina räkningar ökar dramatiskt. Förra året ökade antalet betalningsförlägganden till kronofogden med 30 % hos personer i åldern 18 år. Detta tycker jag är en väldigt skrämmande stor ökning.

Jag hoppas verkligen, precis som jag nämnt tidigare, att det nu införs privatekonomi som skolämne. Jag kan minnas att vi några gånger på samhällskunskapen pratade lite privatekonomi. Vi fick göra en budget, men inte så mycket mer. Jag tycker man ska få lära sig mer ingående om krediter, lån, sparande etc. Jag tror att man skulle kunna göra det på ett roligt och inspirerande sätt. Fick man till exempel se på räntans kraft och vad ett sparande kan göra och samtidigt vad en skuld kan göra med ens ekonomi tror jag fler skulle undvika att ta lån och istället spara och tänka mer ekonomiskt.

Sedan hoppas jag verkligen att alla som har barn lär dem privatekonomi precis som man lär dem så mycket annat i livet.

En länk till en intressant artikel i ämnet: DN - Unga har noll koll på pengarna

tisdag 15 april 2008

Använd din kreativitet rätt

Natten mot söndag var det inbrott på kontoret där en av mina bästa vänner jobbar. När jag fick höra detta började jag tänka på vilken otrolig kreativitet och företagsamhet många brottslingar har. Ibland får man höra om kriminella nätverk som fungerar som vilket företag som helst, förutom att de sysslar med kriminella handlingar.

Hur skulle det vara om dessa skulle lägga sin kreativitet och företagsamhet på något som inte var kriminellt? Jag tror absolut att de skulle lyckas väldigt bra om de gjorde det. Det är verkligen synd att det någonstans gick snett för vissa människor.

Sedan började jag fundera på vad jag la min kreativitet, kraft och energi på. Gör jag sådant som jag brinner för och tycker är kul? Gör jag det för att jag vill eller för att någon sagt åt mig att göra det?

Det kan vara nyttigt att stanna upp ibland och tänka efter. Min vän Thomas, som driver bloggen avancemanget, citerade i sitt första inlägg en som var med i programmet "Kustbevakarna". Han hade sagt: "Livet är för kort för att man ska jobba med något man inte trivs med". Detta tycker jag inte bara gäller jobb, utan även sin fritid. Gör du det du vill på ditt jobb? Gör du det du vill på din fritid?

Detta blev kanske lite hoppigt och osammanhängande. Det började med kriminella och deras kreativitet och slutade med vad man gör av sin fritid, men jag hoppas att du någonstans kunde ana en röd tråd.

söndag 13 april 2008

Veckans spartips. Nummer 9

Ytterligare en vecka går mot sitt slut och jag tänkte ge er ett spartips. Denna gång handlar det om att betala sina räknar på ett billigare och smidigare sätt.

När man betalar en räkning betalar man många gånger en fakturaavgift på cirka 15 kr. På ett år blir detta (om det är en räkning man får en gång per månad) 180 kr. Har man då ett antal fakturor drar det snabbt iväg och blir en del pengar bara på grund av fakturaavgiften.

Min lösning och mitt spartips på detta är e-faktura! Med det innebär det att istället för att man får en faktura hemskickad får man den skickad till sin internetbank. Man får då logga in på sin internetbank och godkänna fakturan (om man vill ha den betald). Detta kostar ingenting och därmed har man sparat in 15 kr!

Andra fördelar med e-faktura är att man slipper sitta och knappa in OCR-numret. Jag tror inte att jag är ensam om att tycka att det är jobbigt att sitta och knappa in och kontrollera att man skrivit ner rätt siffror. En annan fördel är att man behöver inte vara orolig att det blir fel betalningsdatum eller belopp då allt redan är ifyllt och klart!

lördag 12 april 2008

Hur man får en nöjd kund (och lite Lyxfällan)

Den här veckan blev jag återigen imponerad av lensway. Jag har tidigare beställt mina linser av dem och förra lördagen la jag en beställning på ett antal nya linser. Min tanke vara då att jag under veckan, tidigast tisdag, skulle få mina linser. När jag kom hem från jobbet i måndags upptäcker jag en leverans från lensway. Trots att jag la min beställning mitt i en helg så hade jag linserna nästkommande vardag. Det kallar jag service! Detta var tredje gången jag beställde från lensway och jag har blivit lika imponerad varje gång. Tack vare den snabba leveransen tittar jag inte så mycket på priset. Jag gjorde det inför första beställningen och priset har inte förändrats alltför mycket sedan dess. Man kan säkert hitta bättre pris någon annanstans, men tack vare de snabba leveranserna väljer jag lensway!

I torsdags hade Lyxfällan premiär med Charlie Söderberg och Mathias Andersson som programledare. Jag tycker att det var ett kärt återseende, även om de flesta programmen är väldigt lika (det är någon eller några som skuldsatt sig och börjat lida av ekonomisk apati, sedan får de hjälp att ordna upp sin/sina ekonomi och sitt/sina liv). Det jag tyckte var bra med premiärprogrammet var att de verkligen visade på vikten av att ha målsättningar med sitt liv. Vad vill du med ditt liv och till vilket pris?

tisdag 8 april 2008

Månadens fråga

Då var det dags för en ny fråga! Denna gången handlar det om ärligheten vid deklarationen. Jag valde denna fråga eftersom vi nu befinner oss i tider av deklarerande. Frågan finner ni i menyn till höger.

måndag 7 april 2008

Hur marknadsför du dig?

Jag har varit på resande fot och därmed inte hunnit med att blogga. Var nere på Gotland i helgen och såg IKSU ta sig till SM-final genom att slå ut Endre.

Stor del av pengarna som idrotten lever av kommer ifrån sponsorer. Man skulle kunna säga att idrottsutövarna är vandrande reklampelare. Företagen som sponsrar ser möjligheten att få synas i olika sammanhang och därmed ge en positiv bild av sitt företag.

På hemvägen från Gotland pratade jag med några spelare om vikten av hur man uppträder även när man inte är på planen. Man tränger sig till exempel inte före i kön när man bär en lagtröja med tryck av sponsorernas namn. En sponsor vill självklart inte förknippas med något negativt.

När jag sedan satt för mig själv och funderade kom jag fram till att egentligen spelar det ingen roll om man representerar sitt lag eller om man bara är helt civil. Man marknadsför alltid sig själv. Du vet aldrig, personen som du fräser åt i kön kan vara den person som du någon dag senare sitter framför på en arbetsintervju. Jag skulle tro att man då ångrade fräsningen som man gjort någon dag tidigare. Lite nu och då läser man i tidningen att man ska vara försiktig med vad man skriver och gör på internet eftersom många företag kollar upp personer innan de anställer dem. Då kanske inte den där bilden från förra lördagen är så rolig som du tyckte när du laddade upp den.

Något som är värt att tänka på är hur andra uppfattar en. Vad skulle du få för bild om du mötte dig själv på gatan, över en lunch eller i något helt annat sammanhang? Klyschan "man får bara en chans att göra ett första intryck" är värd att tänka på. Eftersom ibland är ett första intryck enormt avgörande för att man ska få göra ett andra, ett tredje och ett fjärde intryck.

Glöm aldrig att du alltid marknadsför dig själv.

Jag sökte för skoj skulle på mitt eget namn på google för att se vad man kan lära sig om mig genom en enkel googling. Ni kan kolla själva vem jag är enligt google här.

torsdag 3 april 2008

Har du en strategi?

De allra flesta skriver under på att det är bra att ha någon form av sparande. Sedan kan man ha olika åsikter om hur man ska spara. Allt ifrån att stoppa pengarna i madrassen till att köpa ryskt porslin. Hur man än väljer att göra tycker jag att man ska ha en strategi, eller ett mål.

Strategin kan vara uppbyggd på många sätt. Till exempel kan man ha en viss summa som mål, eller att man ska spara ett antal år. Personligen har jag börjat dela upp mitt sparande i olika längd. Så här ser min sparstrategi ut (eller så här är tanken att den ska se ut):

Buffert
1 år
3-5 år
8-10 år
För evigt

Tanken är då att ju längre spartid desto större risk är jag beredd att ta. För den kortaste samt buffert kommer jag bara att spara på sparkonto med bra ränta. Jag har inte fastställt hur stor del av min lön jag ska avsätta till varje del, men för tillfället går största delen till den ettåriga eftersom jag är på gång att köpa lägenhet och där behövs det lite extra kapital.

Varför ska man då ha en strategi i sitt sparande? Den största anledningen med det är att jag kan känna lugnet. Bara för att börsen och sparande tappar lite i värde en dag behöver jag inte känna mig sönderstressad, sargad och pank. Jag kan sitta lugnt i båten och invänta vändningen.

Nu måste jag göra mig i ordning för dagens arbetspass! Over and out.

tisdag 1 april 2008

Månadens fråga

Då var månadens (eller förra månadens) fråga avslutad. Frågan var om du (ensam eller tillsammans med någon) har eget företag. 42 personer svarade på frågan. Rösterna fördelades enligt diagrammet (som kanske inte är världens tydligaste) här nedanför.

De allra flesta (23 st, eller 54 % om man vill) svarade "Nej" på frågan. Detta var ganska väntat resultat tycker jag. Jag trodde dock att alternativet "Nej, men tänker starta" skulle få fler röster eftersom många som läser ekonomi-bloggar är sugna på att dra igång någon slags verksamhet, iallafall om man ska tro på de kommentarer man läser. Själv svarade jag "Nej, men tänker starta". Jag har några projekt som jag tror ska kunna vara lönsamma. Kommer att skriva mer om det när det blir aktuellt. Åtta stycken (19 %) har ett företag vid sidan av sina jobb (eller studier) och två stycken (4 %) driver företag på heltid. Skulle vara kul att få veta vad för slags verksamheter det är.

Sammanfattningsvis skulle man kunna säga att majoriteten av de som valt att svara på frågan är i ungefär samma situation som jag är. Detta tror jag gäller de allra flesta som läser min blogg också. Fast vem vet? Jag kan ha fel...

Om några dagar kommer en ny fråga, håll ögonen öppna!